HAVUÇ ÜRETİMİ

TÜRKİYE'DE HAVUÇ ÜRETİMİ
   
Havuç üretimi, sebze üretimimiz içinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye yaş sebze üretiminde ilk sıralarda yer almıştır. Yurdumuzda yetiştirilen havuçlar koyu turuncudur,sarı ve mor renkli çeşitleri vardır. Ortalama 15–22 cm uzunluk, 2–3 cm çaplı standartlarındadır. Genelde taze ve sofrada tüketilmektedir, bir bölümü sanayide kullanılmaktadır.Mor havucun üretim ve ihracatı son yıllarda artarak, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

 

Dünya ülkelerinde havuç her mevsim tüketilen bir sebzedir. Ülkemizde  turşusu yapılan havuç , Avrupa ülkelerinde turşu ve konserve olarak tüketilir.


Ülkemizde,Konya/Kaşınhanı, Konya /Ereğli, Ankara/Beypazarı, Burdur,Karaman ve Hatay/Kırıkhanı’nda havuç üretimi yapılıyor.Ortalama 1000 metre tarladan 6 / 8 ton ürün çıkıyor.İyi bir hasatta 10 tona ulaşabilir.Pazara sunum dönemi ise Mayıs – Kasım arasında olup Şubat sonuna doğru depolardan çıkarılıp satılıyor.

DÜNYA'DA HAVUÇ ÜRETİMİ
 

Havuç üretimi dünya üzerinde geniş alanlara yayılmıştır. Üretimin çok büyük bir bölümü kuzey yarı kürede yoğunlaşmıştır. En çok havuç üretimi yapan  bölgeler üreten ülkeler Çin, Rusya ve ABD’dir

 

 

DÜNYA’DA ORGANİK HAVUÇ ÜRETİMİ
 

Organik havuç üretimi son yıllarda artmaktadır.Havuç üretiminin yaklaşık olarak % 20’si organik havuçtur.Organik havuç üreticileri Çin, Avustralya, ABD, İspanya, İtalya ve İsrail’dir. Alıcı ülkeler Avrupa Birliği ülkeleridir ve özellikle Almanya’dır.


Organik tohumdan üretilen havuçlar, daha kısa bir depo ve raf ömrüne sahiptir. Piyasa fiyatları geleneksel havuca göre yüksektir. Geleneksel havuç fiyatına ve arz-talep dengesine göre organik havuç fiyatları daha fazla değişken olabilir.