HAVUCUN FAYDALARI

 Besin Değerleri
100gr. taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 30-42 kalori; 11 gr. protein;  97 gr. karbonhidrat;  0 kolesterol;  02 gr.yağ;  l gr. lif; 36 mgr.fosfor; 37 mgr. kalsiyum;07 mgr. demir; 47 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum:  23mgr. magnezyum; 8.115-11.000 IU A vitamini: 006 mgr. B1 vitamini;005 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3 vitamini: 0.15 mgr.B6 vitamini: 76 mcgr. folik asit: 6-8 mgr. C vitamini ve 06 mgr. E vitamini.

* Müzmin kabızlığı giderir.
* Çocuk ishallerini keser.
* Bağırsak iltihaplarını giderir.
* Mide ve bağırsak kanamalarını keser.
* Cilde canlılık verir.
* Anne sütünü artırır.
* Cilt ve göz hastalıklarını önler.
* Böbrek ağrılarını dindirir.
* Vücuda kuvvet verir.

 


* Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir.
* Veremde de faydalıdır.
* Mide ve onikiparmak ülserinde şikayetleri giderir.
* Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır.
* İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür.
* Aybaşı halinin muntazam ve ağrısız olmasını sağlar.
* Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırıklıklarını giderir.
Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Beta karotin  (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor)

Uzmanlar, havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor.Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor.

Havucun, özel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı atarak, romatizma, mafsallarda ürat birikmesi, kum ve taşda çok fayda verir.Billhassa enginar ile birlikte yenirse, karaciğerden ileri gelen sarılığı giderir. Safra miktarını ve akışını artırır.

Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verir, ihtiyarlamayı geciktirir.

İshallerde, özellikle küçük çocuklarda sık,sık görülen ishallerde faydalıdır. Bunun için 0,5 kg. havuç ince rendelenir ve bir litre suda havuç yumşayıncaya kadar kaynatılır. Sonra süzülür ve çıkan su bir litreye tamamlanır birazda tuz koyup tekrar bir miktar daha kaynatılır. Soğuyunca buzdolabında saklanır. Her seferinde çocuğun yiyeceği kadar ısıtılıp, üzerine 2-3 damla liman damlatılarak yedirilmeli ve her gün yenisi hazırlanmalıdır.

Kemik gelişmesi yavaş, dişleri çok çürüyen cılız çocuklara ve ruhi yorgunluk içinde olanlara havuç veya havuç suyu, çok fayda verir. A vitamini ile gözlerin görmesini artırır, her türlü hücrelerin çalışmasını ve yenilenmesini sağlar.

Taze sıkılmış havuç suyu yarı, yarıya süt ile karıştırıp günde 3-5 bardak içilirse, astım, bronşıt, öksürük, ses kısıklığı ve veremde çok faydalıdır. ÖNEMLİ NOT: Havuçlar çiğ ve pişmiş olarak yenilirken asla soyulmamalıdır. Temizce yıkamak yeterlidir. Havuçlar uzun süre su içersinde bırakılmamalıdır. Faydalı maddeleri su geçer ve zayi olur.