HAVUÇ BİTKİSİ

Alem:   Plantae (Bitkiler)
Bölüm:   Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf:   Magnoliopsida (İki çenekliler)
Takım:   Apiales
Familya:  Apiaceae (Maydanozgiller)
Cins:   Daucus
Latince Adı:  Daucus sativus (Syn: Daucus carata)
İngilizce Adı:  Carrot

Maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir.


Yabani olarak Avrupa ve Asya'da yaygın olarak yetişmektedir. Tarımı ise çok eskiden beri yapılmaktadır. Oğuz'lar 11.yüzyılda havuca kesür diyorlardı. Havuç adı bu tarihlerde kullanılmaya başlanmış olup 14. yüzyıldan itibaren de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 türlerden fazla bilinmektedir. Toprak altında bulunan etli ve yumuşak bünyeli köklerinden istifade edilebilir. Havuç, A vitamini bakımından çok zengindir. Aynı zamanda diğer vitamin ve besin maddelerine de sahiptir.
 

Türkiye'de yörelere göre gelinparmağı, balkamış, yerebatan, Kızıl Deber - Deberotu - Hart - Hatılhırtıl - Kedibiciüi - Keçür - Keşür - Kişir - Kalagezen - Kızılot - Piçek -Piçekli - Porçuklu - Pörçüklü - Sarıot - Tepelotu - Yeregeçen - Yerekaçan - Yerkökü - Yerotu gibi değişik isimlerle kullanılır.